Geslachtsziekten

Als eerste zijn er de makkelijk behandelbare ziekten. Hieronder vallen ook de soa's. Deze kun je als eerste voorkomen door het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Om geen geslachtsziekte te krijgen of door te geven, kun je het beste een condoom gebruiken.

De meest voorkomende geslachtsziekten zijn Chlamydia en Gonorroe. Verder zijn er ook nog een groot aantal andere ziekten waar je voor moet uitkijken. Denk maar eens aan het HIV virus dat je kunt oplopen door geslachtsgemeenschap of via het doorgeven van lichamelijke vloeistoffen.

Gelukkig kunnen deze ziekten goed gevonden én behandeld worden. Het is daarbij wel van groot belang dat je naar de GGD of je huisarts gaat als je denkt last te hebben. Verder is het laten testen zonder dat je symptomen hebt ook slim. Jij kan namelijk de ziekten dragen zonder dat je hier iets van merkt. Door een aantal testen kan er gekeken worden of je een soa hebt en daarna kunnen de juiste medicijnen voorgeschreven worden.

Lichamelijke ziekten

Naast de ziekten die je op kunt lopen, zijn er ook ziekten die je bij je draagt en waar je geen invloed op hebt. Zo kun je bijvoorbeeld de ziekte van Peyronie hebben. Bij deze ziekte kun je op latere leeftijd een kromming in de penis krijgen die erg pijnlijk kan zijn en voor problemen kan zorgen.

Daarnaast kun je ook erectieproblemen ervaren. Hierdoor heb je moeite met het krijgen of behouden van een erectie. Deze problemen kunnen door diverse redenen ontstaan. Meestal kunnen deze gelukkig wel goed opgelost worden.

Beide van deze lichamelijke ziekten kunnen verholpen worden met de hulp van een dokter en/of psycholoog. Het is het beste om met de symptomen langs te gaan bij je huisarts. Deze kan je namelijk naar de juiste mensen doorverwijzen.

Niet thuis zijn in je eigen lichaam

Het kan daarnaast ook nog voorkomen dat jij je niet goed voelt in je eigen lichaam. Dit kan duiden op genderdysforie. Hierbij voelt je lichaam niet als eigen aan en wil je aanpassingen aan je uiterlijk maken om er op de gewenste manier uit te zien. Genderdysforie kan op vele verschillende manieren zich uiten. De een wil namelijk het andere geslacht aannemen, terwijl de ander juist genderneutraal door het leven wilt gaan.